La degeneració de les festes populars. [Article]

Amb l’arribada de l’estiu atraquen també la majoria de festes populars, o així volen anomenar-les, tot i que quadra més “festes populistes”. Festes que avui dia, malgrat el nom, no pretenen unir el poble en un ambient realment popular; sinó transformarles per crear un ambient populista, és a dir, segons el gust majoritari de la gent, que a dia d’avui no té res a veure amb el Poble.
Hi ha algunes excepcions de festes majors on encara es guarda una mica de folkloritat com al Sant Joan de Ciutadella o al Firó de Sóller entre d’altres, però al cap i a la fi no són més que un pretext, sense una implicació real, per a una posterior alcoholització i prostitució cultural que es carreguen l’ésser de les festes.

Una festa popular passa a ser una simple “festa populista” en el moment que no manté uns mínims, almenys, de caràcter tradicional. Les festes actuals es caracteritzen en general, pel que fa al tema musical: jazz, regueatton, electrònica i suposada música catalana degenerada en l’ska i rumba, acompanyats d’una desenfrenada alcoholització. El pla artístic és fàcilment confusible amb els tallers de pintura infantils, sense voler insultar als nens, que com encara no els han infestat de postmodernisme les seves pintures porten més treball i són més realitzades i boniques que les exposicions adultes d’art abstracte i simplista que tant està de moda. Potser els únics ambients que conserven dignitat siguin el gastronòmic i l’esportiu.

 

“La tradició és la transmissió del foc, no l’adoració de les cendres.”  Gustav Mahler

El Poble és inamovible, la seva tradició i cultura no depenen de canons moderns, sinó de la seva forja durant segles i ha de mantenir-se fèrria per tant d’assegurar la seva existència enfront de la degeneració dels sistemes liberals. Que amb l’afany de crear una massa mundialitzada, més feble i manipulable, pretenen destruir les idiosincràsies nacionals  a través de valors individualistes y la multiculturalització.

Tornarem a veure festes impregnades d’esperit, amb música pròpia de la terra i balls, exposicions de veritable art, amb jocs i bona gastronomia local…? Festes realment populars, o per a l’opinió pública això és massa retrògrad?

No hi ha més culpables que els governs i educació que seguint el precepte liberal, han apostat per un model de valors basat en l’hedonisme i llibertinatge atemptant així contra el funcionament i futur de la nostra nació tal com la coneixíem, sense oblidar-se de les associacions culturals que per no anar contra l’opinió pública han deixat picar i podrir la nostra cultura.

 

Vicenç Ros

Anuncis